piątek, 13 lutego 2015

Czekoladowy raj

Piątek trzynastego pechowy? Na pewno nie dla nas!

Korzystając z pięknej pogody, wybraliśmy się dziś na wycieczkę: najpierw na spacer po lesie a potem na warsztaty do łomiankowskiej Manufaktury Czekolady. Wszyscy bowiem dobrze wiemy, że czekolada poprawia nastrój, a pod jej wpływem zwiększa się poziom endorfin. My co prawda cały czas jesteśmy w bardzo dobrej formie, ale słońca i czekolady nigdy za wiele.

Na warsztatach w Manufakturze Czekolady dowiedzieliśmy się jak uprawia się drzewa kakaowca, jak wyglądają ich owoce,  jak suszy i praży się te drogocenne ziarna, no i w końcu, jak produkuje się czekoladę. Przyglądaliśmy się również temperowaniu czekolady (czyli doprowadzaniu jej do odpowiedniej temperatury, aby była gładka i krystaliczna) na blacie granitowym. Niejeden z nas zazdrościł paniom z Manufaktury ich pracy. Główną atrakcją warsztatów było zrobienie własnej tabliczki czekolady z dowolnymi dodatkami (do wyboru mieliśmy suszone owoce: maliny, wiśnie, jabłka, ananasy, do tego ziarna kakaowca, ciasteczka, orzeszki, żelki, wiórki kokosowe i sezam).

Było pysznie! 












































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz