czwartek, 12 listopada 2015

Warzywa na naszych stołach

Jesień to pora roku związana m.in. z robieniem konfitur, poznawaniem smaków owoców i warzyw, rozmawianiem o sposobie zdrowego odżywiania. 

W ramach zajęć pod hasłem: „ Warzywa na naszych stołach” uczniowie klasy 3 b zrobili sałatki jarzynowe pamiętając o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.

Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy. Ogromną frajdą dla dzieci było obieranie i krojenie gotowanych warzyw i trzeba przyznać, że dzielnie sobie radziły. Wszystkie palce były cale, warzywa wyśmienicie pokrojone, składniki wymieszane i odpowiednio do gustu przyprawione.

Gdzieś z boku można było usłyszeć: „ trzeba zrobić dobrą  sałatkę, aby nie oddać  fartucha”J. Zapachy bardzo szybko rozniosły się po szkole, co przyciągnęło nie jednego smakosza sałatek do naszej klasy J.

Gotowe sałatki dzieci nakładały na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę. Po wspólnych kulinarnych wyczynach powstała książka kucharska zatytułowana: „ Jak gotuje klasa 3 b? ”.


Zachęcamy do skorzystania z pysznych przepisów! 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz