Jesień to pora roku związana
m.in. z robieniem konfitur, poznawaniem smaków owoców i warzyw, rozmawianiem o
sposobie zdrowego odżywiania.
W ramach zajęć pod hasłem: „ Warzywa na naszych
stołach” uczniowie klasy 3 b zrobili sałatki jarzynowe pamiętając o
przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.
Wszyscy z wielkim entuzjazmem
przystąpili do pracy. Ogromną frajdą dla dzieci było obieranie i krojenie
gotowanych warzyw i trzeba przyznać, że dzielnie sobie radziły. Wszystkie palce
były cale, warzywa wyśmienicie pokrojone, składniki wymieszane i odpowiednio do gustu przyprawione.
Gdzieś z boku można było
usłyszeć: „ trzeba zrobić dobrą sałatkę,
aby nie oddać fartucha”J. Zapachy bardzo szybko
rozniosły się po szkole, co przyciągnęło nie jednego smakosza sałatek do naszej
klasy J.
Gotowe sałatki dzieci nakładały
na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę. Po wspólnych kulinarnych
wyczynach powstała książka kucharska zatytułowana: „ Jak gotuje klasa 3 b? ”.
Zachęcamy do skorzystania z pysznych
przepisów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz